Sosiale Entreprenører

Hovedpunkter

Under NHOs årskonferanse den 5. januar 2023 ble «Årets Sosiale Entreprenør» delt ut av Næringsminister Jan Christian Vestre. Med fokus på arbeidsinkludering ble selskapet HELT MED vinneren, anerkjent for sitt bidrag på feltet.

De sosiale entreprenørene Unicus og auticon slo seg sammen og dannet verdens største selskap hvor flertallet av de ansatte har en autisme-diagnose.

Oslo-satsingen, som tar sikte på å redusere frafall og fremme inkludering innen fritidsaktiviteter i byens mest sårbare områder, ble lansert.

Den 11. utgaven av vår resultatrapport er publisert, som viser den sosiale virkningen oppnådd av våre porteføljeselskaper.

1/4

Oppsummering

Ferd Sosiale Entreprenører (FSE) investerer i sosiale entreprenører som kan vise til målbare sosiale resultater og fremtidig økonomisk bærekraft. I tillegg bidrar vi til å styrke deres marked. FSE bidrar med nettverk, kompetanse og kapital til selskapene gjennom et aktivt partnerskap med tydelige milepæler og sosiale ambisjoner.  

Fjoråret var preget av usikkerhet, med blant annet høye renter og inflasjon. De sosiale entreprenørene har måtte navigere disse skiftende økonomiske forholdene, og noen har måttet gjøre kursendringer.  

I 2023 videreførte og styrket vi samarbeidet med våre innovative porteføljeselskaper. Vi la ekstra vekt på tett oppfølging og å utnytte synergier på tvers av porteføljen der det var naturlig. Den fortsatt anstrengte økonomiske situasjonen slo imidlertid inn også på kommuneøkonomien og har gitt et mer krevende offentlig marked. Vi er imponert over hvordan de sosiale entreprenørene støtter hverandre, deler informasjon og ser muligheter i, og med, hverandre. 

FSE har flere dyktige samarbeidspartnere som har betydd mye for våre porteføljeselskaper og vært viktige støttespillere for oss. I 2023 har Advokatfirmaet Schjødt gitt juridisk støtte på pro bono-basis, en bistand som har vært av stor betydning gitt markedssituasjonen vi stod overfor. Sopra Steria forsterket kompetansen i våre selskaper ved å tilby både pro bono-timer og faglig kursing. McKinsey bidro med strategisk utviklingsarbeid som gagnet et av våre selskaper så vel som FSE direkte. Nylig engasjerte PA Consulting seg også pro bono for å hjelpe et av våre selskaper med et prosjekt med fokus på teknologi og strategi.

Markedet

Økonomien i Norge strammet seg til i 2023, både for private husholdninger og offentlige aktører og bevisstheten er nå stor rundt de økte kostnadene mange kommuner møter innen eldreomsorgen. Dette styrker behovet for nye løsninger, men reduserer evnen til å gjøre investeringer i slike. Likevel ser vi noen elementer som styrker situasjonen for sosiale entreprenører og sosiale investorer, spesielt gjelder dette engasjementet rundt verdens behov for økt bærekraft og innsats for å nå FNs bærekraftsmål og Paris-avtalens målsettinger. Over halvparten av de 17 målene er innenfor det sosiale området, og det er økende oppmerksomhet om behovet for å løse flere av disse for å nå de oppsatte grønne målene. EU melder at de har satt av flere hundre millioner euro til investering i sosiale fond, og at det jobbes for å få også denne dimensjonen inn i den nye taksonomien.  

Den underliggende trenden er dermed økt interesse for investeringer med tydelig dobbel- og trippelbunnlinje, tross krevende markedsforhold.  En rekke private og institusjonelle investorer, samt flere stiftelser, bidrar med finansiering til et stadig økende antall sosiale entreprenører. Vi gleder oss over økt konkurranse både med tanke på tilbud og etterspørsel, og konstaterer at markedet er i rask modning. Vi er styrket i troen på at en profesjonalisering av de sosiale entreprenørene vil gi bedre markedsvilkår, bedre tilgang på nødvendig finansiering, flere bærekraftige selskaper og økt sosial effekt.

Portefølje

Ved utgangen av 2023 hadde FSE elleve selskaper i porteføljen, tre fondsinvesteringer og tre aktive effektkontrakter. Det var mange høydepunkter i 2023: 

FSE investerte i Mikrofonden, Get Academy og KLAR Kompetanse i løpet av året, samt gjorde ytterligere investeringer i Gammel Nok, auticon og Ludenso.   

Mikrofonden er Sveriges største, og minste, sosiale investor. De tilfører oppstarts- og vekstkapital til foreninger, kooperativer og idébaserte virksomheter som skaper samfunnsnytte, slik at de kan vokse og bli robuste selskap. Fondet har mikroinvesteringer i 135 selskaper.  

GET Academy gir unge som står utenfor arbeidslivet en yrkesrettet utdanning, som gir dem ettertraktet kompetanse som IT-utviklere. I løpet av 20 uker får unge en turboutdanning innen koding og programmering, og deretter får de praksis i ett år i en bedrift med tett oppfølging. 

KLAR kompetanse har utviklet et digitalt opplæringsverktøy som gir flerspråklige en innføring i fagspråket brukt i skole og arbeidsliv. Målet er å få flere til å fullføre yrkesfaglig videregående skole og ut i arbeid. Selskapet retter seg mot både fylkeskommuner, videregående skoler, voksenopplæring og kursholdere innenfor yrkesopplæring. 

Unicus og auticon ble i 2023 slått sammen. Begge selskapene ansetter mennesker med autisme-diagnose som IT-konsulenter, og bidrar til inkludering og mangfold i arbeidslivet. Det sammenslåtte selskapet har virksomhet i 14 land og har hovedkontor i Tyskland. Mer enn 80 prosent av de nesten 600 medarbeiderne i det nye selskapet har en autisme-diagnose, og vi kjenner ingen selskaper i verden som har en større andel. 

Gammel Nok fortsetter den sterke veksten, og ble i 2023 kåret til Gasellebedrift av Dagens Næringsliv. Gammel Nok leverer bemanningsløsninger, praktiske tjenester og hjemmebasert omsorg til kunder i privat og offentlig sektor, levert av personell i alder 50+, og skaffer arbeid til mer enn 400 seniorer.  Selskapet har hovedkontor i Asker, og etablerte seg i Hamar-regionen og i Østfold i 2022. Selskapet gjennomførte en vellykket emisjon i 2023, og er godt finansiert for videre vekst. 

Ludenso er et pedagogisk teknologiselskap som ved hjelp av Augmentet Reality (AR) berikede skolebøker skal gi økt engasjement, mestring og en tilpasset læringsreise for elever. Selskapet har fått avtaler med over 25 internasjonale forlag, inkludert Cambridge University Press, Aschehoug, PG Online og SAGE. 

Vår investering i Den Sociale Kapitalfond I har hatt en meget positiv utvikling i 2023. Fondet har gjort 10 investeringer i bedrifter som også ansetter utsatte arbeidstakere, og gjennomførte i 2023 en exit med meget gode sosiale og økonomiske resultater. Danpal ble solgt i fjerde kvartal 2023. Fondet avsluttet investeringsperioden for nye investeringer i 2023, og har syv gjenværende investeringer. 

Generasjon M har inngått sosial innovasjonskontrakt med Ringerike og Nordre Follo, den femte og sjette kommunen de nå samarbeider med for å oppnå sosiale effekter. Nordre Follo-kontrakten er den største i Generasjon Ms historie til dags dato, og gir 48 ungdommer deltidsjobber på sykehjem. Lokale sparebankstiftelser deltar som finansieringspartnere i avtalene.  

FSE har i 2023 fulgt opp de tre effektkontraktene vi har investert i. I en effektkontrakt bidrar en sosial investor med forhåndsfinansiering av et tiltak som senere tilbakebetales av det offentlige dersom avtalte sosiale resultater oppnås. Dette reduserer risikoen ved utprøving av nye tiltak for det offentlige og gir investorer en mulighet til å bidra til sosial innovasjon. I Øvre Eiker og Lillehammer samarbeider kommunene med SOS Barnebyer om utprøvingen av en ny tjeneste kalt Familiepartner. Forskere ved OsloMet følger utprøvingen og finner i sin midtveisrapport at det er stor aksept for tiltaket blant familier og tjenester, og anbefaler ytterligere evaluering av tiltaket. I fire kommuner i Vestfold og Telemark, med Back in the Ring som partner, er målet å redusere gjengangerkriminalitet blant unge innsatte. I Lier er den aktive fasen av kontrakten med Trygg av natur avsluttet, og vi vil i 2025 få vite om tiltaket har bidratt til økt gjennomføring av videregående skole.

Oslo-satsingen

I 2022 lanserte Ferd «Oslo-satsingen», hvor vi samler næringsliv, stiftelser og det offentlige til felles innsats for levekårsutsatte områder i Oslo. Dette initiativet er forankret i Ferds historiske, personlige og forretningsmessige tilknytning til byen vår, og er drevet av en forståelse for at de økende forskjellene i samfunnet gjør at vi går glipp av talenter, ressurser og ideer som er nødvendige for fremtiden. Satsingen skal bidra til flere jobber, mer skolemotivasjon og meningsfull fritid for flere i fire bydeler i Oslo (Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand). Vi bidrar med betydelige administrative og koordinerende ressurser i prosjektet, og i tillegg har vi også gitt støtte til 15 organisasjoner som allerede er godt i gang med arbeidet.

Impact StartUp

Vårt akseleratorprogram Impact StartUp ble i 2020 formelt organisert i et eget selskap, Impact StartUp Norge AS.  Med på laget er sterke samarbeidspartnere som Wilstar Social Impact, Klaveness Stiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen Østfold Akershus, Stiftelsen Kåre Berg, Oslo Family Office, Antonstiftelsen og Deloitte. Selskapet inngår i et nordisk samarbeid med Den Sociale Kapitalfond i Danmark, Prosper Social Impact i Sverige og Epiqus Nordic i Finland. Totalt har det vært over 110 selskaper gjennom akseleratorprogrammet i Norden. I fjor lanserte Impact StartUp også en ny digital løsning for aspirerende gründere og tidligfase selskaper, kalt Studio, som allerede opplever stor pågang. Ved utgangen av året vant Impact StartUp også et anbud fra Oslo Kommune om å styrke bydel Søndre Nordstrand med sitt nye program, South Zero Accelerator. Dette arbeidet er allerede i gang.

Organisasjon

FSE hadde åtte ansatte i 2023. Teamet har gjort et kompetanseløft knyttet til nye innovative finansieringsinstrumenter for sosiale investeringer og fortsatt arbeidet med et nytt instrument kalt FSE Impact Note. I tillegg har teamet styrket seg på stedsbaserte investeringer (Place-Based Investments).

Fremtidsutsikter

Vi forventer at 2024 også vil bli et krevende år for mange, og vi fortsetter å støtte våre sosiale entreprenører enkeltvis og som gruppe.  Alle selskapene har nå en egen Impact Measurement and Management plan som vil hjelpe dem til å styre enda bedre etter de sosiale resultatene. Vårt håp er at den offentliges oppmerksomhet vil bli rettet mot en større bevissthet om sosiale effekter i egne tjenester og hvordan offentlig innkjøpsmakt kan brukes til å skape langt flere og bredere sosiale effekter, samt øke innovasjonen. Dersom kompetansen rundt dette øker i det offentlige, mener vi det vil bli enklere for selskaper med nye, gode løsninger å samarbeide med kommunene og hjelpeapparatet for å skape nye og bedre løsninger. 

Vi har tro på at det vil bli inngått flere effektkontrakter med det offentlige i tiden som kommer. Den anstrengte økonomien gjør denne typen mellomfinansiering fra sosiale fond og investorer viktigere. Vi fortsetter samtidig arbeidet med impact management-prosesser i selskapene vi er engasjert i, for å bidra til å tydeliggjøre sammenhengen mellom aktivitet, målbare resultater, varig endring og samfunnseffekt.   

Vi vil fortsette arbeidet med å inspirere både offentlig og privat sektor til å velge løsninger som gir dokumentert sosial effekt, gjennom innovative anskaffelser og samarbeid på tvers av tradisjonelle strukturer. Målet er å finne gode løsninger på problemer som det offentlige kan løse bedre sammen med andre.