Ekstern Forvaltning

Hovedpunkter

Forretningsområdet hadde en avkastning på 12,4 prosent målt i USD. Grunnet svekkelsen av den norske kronen ble avkastningen 16,5 prosent og totalt på 1,09 milliarder målt i norske kroner.

Global Equity mandatet hadde en oppgang på 14,1 prosent (USD). Det var store avkastningsforskjeller mellom de fire investeringstemaene, hvor teknologi- og vekstaksjer hadde et sterkt år.

Global Fund Opportunities mandatet steg
10,3 prosent. De to multistrategifondene, som hadde et ekstraordinært sterkt 2022, fortsatte med gode resultater også i 2023.

1/3

Markedet

Etter et utfordrende år for globale aksjemarkeder i 2022 med et fall på 18,3 prosent, endte verdens aksjemarkeder målt ved MSCI World opp 23,8 prosent i 2023. Det globale aksjemarkedet er dermed kun svakt opp (1,3 prosent) sett over de to årene samlet. Det var tre viktige temaer som preget markedet gjennom året; Kunstig Intelligens (KI), renter og Kina.  

Året startet med optimisme, spesielt rundt Kinas gjenåpning etter pandemien, og mot slutten av januar toppet de kinesiske markedene ut med en oppgang på 17,2 prosent avkastning, samtidig som det amerikanske aksjemarkedet (S&P 500) steg 6,2 prosent i årets første måned. Likevel skulle de to markedene ende året i svært ulikt territorium.   

Både kollapsen til den amerikanske banken SVB og den sveitsiske banken Credit Suisse, som ble kjøpt opp av UBS, viste seg kun å bli små krusninger i markedet ettersom det var den store KI bølgen som preget markedene gjennom året. Lanseringen av Chat GPT fra OpenAI ved slutten av 2022 ble fort adoptert av de ledende digitale selskapene i USA. Microsofts investering i OpenAI med lanseringen av deres egen «Copilot», samt et enormt salg av grafikkprosessorer fra Nvidia, ble sett på som viktige bekreftelser på teknologien. Dette førte til at teknologigigantene Microsoft, Apple, Amazon, Meta, Tesla, Google og Nvidia i gjennomsnitt steg formidable 87 prosent i 2023, og disse syv selskapene sto for over 9 prosent av oppgangen til verdensindeksen for året. 

Markedet var innstilt på en mulig amerikansk resesjon i begynnelsen av året, men overraskende sterke økonomiske data endret markedets oppfatning til en forventning om vedvarende høye renter. Dette bidro til at den amerikanske 10-årsrenten steg til nesten 5 prosent i oktober, før markedet endret oppfatning til at rentetoppen var nådd, og at 2024 skulle bli et år med flere rentekutt. Rentene falt kraftig i årets to siste måneder, noe som bidro til en sterk avslutning for aksjer, og spesielt for vekstorienterte aksjer. Den teknologiorienterte amerikanske Nasdaq Composite indeksen endte opp 44,7 prosent. 

I Kina lot den økonomiske aktiviteten vente på seg etter gjenåpningen. Utfordringer i den kinesiske eiendomssektoren og svake økonomiske tall for både innenlandsk konsum og eksport bidro til at det kinesiske aksjemarkedet falt 11,2 prosent, til tross for flere økonomiske tiltak fra myndighetene. I resten av Asia bidro sterk utvikling i India, Korea og Taiwan, til at den brede indeksen MSCI Asia Pacific ex Japan-indeksen endte opp 7,4 prosent. 

Til tross for at oljeprisen falt 10,3 prosent, endte Oslo Børs året opp 9,9 prosent. Grunnet en uventet renteheving i desember, styrket den norske kronen seg med 6,3 prosent i desember, og endte året 3,6 prosent svakere mot USD. Mot Euro svekket kronen seg med 6,5 prosent.

Aktivitet og resultater

Forretningsområdets avkastning for 2023 ble 12,4 prosent målt i USD. En svakere norsk krone gjennom året gjorde at avkastningen i norske kroner ble 16,5 prosent.  

Forretningsområdet forvalter to mandater, Global Equity og Global Fund Opportunities. Mandatet for Global Equity har som formål å gjøre investeringer i attraktive markeder gjennom long-only aksjefond som utfyller Ferd sine direkteinvesteringer. Mandatet består av de fire temaene Det Grønne Skiftet, som ved utgangen av 2023 utgjorde 30 prosent av kapitalen, US Centric (25 prosent), Asia (29 prosent) og Teknologi (16 prosent).   

Avkastningen til mandatet endte på 14,1 prosent, og det var store avkastningsforskjeller mellom temaene. Teknologitemaet var det klart beste temaet med en oppgang på 47,3 prosent, og hvor selskaper innenfor KI-temaet ledet an oppgangen. Våre forvaltere investerer bredt innenfor selskaper med digitale/teknologiske drivere, og også selskaper utenfor IT-sektoren hadde meget god utvikling gjennom året. Det vekstorienterte US Centric temaet steg 25,8 prosent i det som ble et sterkt år for vekstaksjer generelt, og hvor aksjer relatert til både KI og fremskrittene innenfor slankemedisiner utmerket seg på den positive siden.  

Det grønne skiftet investerer gjennom våre forvaltere primært i selskaper som leverer løsninger for redusert karbonavtrykk og bærekraftig energiproduksjon, men også i løsninger utenfor energisektoren som vannforsyning, sirkulærøkonomi og forurensning. Temaet hadde en volatil utvikling gjennom året, drevet av de mer rentesensitive investeringene slik som produsenter og utviklere av fornybar energi samt selskaper i verdikjeden til solenergi.  Etter å ha vært i negativt territorium for året i slutten av oktober, steg temaet hele 24 prosent i årets to siste måneder og endte opp 10,2 prosent. Innad i Asia var det store forskjeller mellom aksjemarkedene. Mens det indiske aksjemarkedet endte opp over 20 prosent, falt det kinesiske markedet over 10 prosent. Asia temaet ble svakeste tema i Global Equity for året med en oppgang på 1,9 prosent, og det var særlig konsumorienterte aksjer i Kina som trakk ned.  

Global Fund Opportunities består av fondsinvesteringer som tilbyr attraktiv absoluttavkastning og som har lavere samvariasjon med utviklingen i aksjemarkedene enn ordinære aksjefond. Avkastningen til mandatet endte på 10,3 prosent. De likvide investeringene endte opp 11,8 prosent, med solid bidrag fra de to multistrategifondene. Vår amerikanske aksjeforvalter endte opp 14 prosent. De illikvide investeringene hadde en oppgang på 8,9 prosent, i all hovedsak drevet av amerikanske investeringer.

Allokering

Netto kontantstrøm for forretningsområdet for året var minus 881 millioner kroner, hvorav 494 millioner kroner ble allokert ut fra Global Equity til konsernet i januar.    

I Global Fund Opportunities mandatet ble det blant de likvide fondene utbetalt 428 millioner kroner i løpet av året, både som følge av en innløsning i et fond, samt at to av fondene betalte ut avkastningen fra 2022 til sine investorer. De illikvide fondene trakk netto 41 millioner kroner.   

Ved utgangen av 2023 var forvaltningskapitalen til området på 7,5 milliarder kroner, hvorav 4,2 milliarder kroner var i Global Equity og 3,3 milliarder kroner i Global Fund Opportunities, og var investert hos 15 ulike forvaltere.